Cercetătorii speră că studiul lor ar putea sta la baza unor noi tratamente pentru această afecțiune.
Dermatita atopică, sau cunoscută și sub numele de eczemă, este o afecțiune a pielii care face ca aceasta să capete o culoare roșie, de asemenea, aceasta duce și la senzația de mâncărime. Este frecventă în cazul copiilor, deși, după cum explică medicii, poate apărea și la orice vârstă. Nu există încă un remediu pentru eczeme, deși tratamentele pot ameliora roșeața și mâncărimea și pot chiar preveni noi focare.
Această boală a pielii afectează între 20% și 30% dintre copii, dar cercetătorii de la Universitatea din Manchester, Regatul Unit, speră că studiul lor, pe care l-au derulat de-a lungul unui deceniu ar putea duce la noi tratamente pentru eczeme, notează The Science Times.
Rezultatul studiului desfășurat de către cercetătorii britanici a fost identificarea proteinelor produse de o bacterie comună în piele care declanșează eczeme. Potrivit coordonatorilor studiului, Dr. Peter Arkwright și Dr. Joanne Pennock, Staphylococcus aureus produce a proteină care leagă imunoglobulina sau „Sbi” care declanșează eczema. Acest studiu este primul care identifică Sbi ca fiind proteina care induce eliberarea rapidă a interleukinei-22, o componentă critică în răspunsul imunitar în eczemele copilăriei.
Studiile anterioare au demonstrat că Staphylococcus aureus este cel mai frecvent agent patogen găsit pe pielea umană și poate provoca cele mai frecvente infecții ale pielii și ale țesuturilor moi.
„Au existat multe fundături și informații false, dar după mulți ani am găsit în cele din urmă veriga lipsă. Suntem foarte recunoscători profesorilor Hiroshi Matsuda și Akane Tanaka pentru contribuția lor, care a adus rezultate valoroase în cadrul acestui studiu”, au spus cercetătorii. .
Studiul citat a fost publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Simptomele dermatitei atopice la nou-născuţi
Care sunt afecţiunile pielii care se pot agrava în sezonul rece
Şapte terapii bizare utilizate pentru întreţinerea pielii
Un gest ciudat al părinţilor protejează bebeluşii de astm şi de eczeme